Torsdag 30.1.2014 kl.15.47
 
Steg upp cirka 8 imorse, tog en snabb dusch och åt min greenbox-frukost medan jag ögnade igenom en text om Charles Bonnet Syndrome till dagens psykologilektion. Efter psykologilektionen åt jag lunch tillsammans med några andra internationals och sedan hade jag min andra och sista lektion för dagen: Directed Research in American Research. Som jag berättade tidigare ska jag också göra en praktik till den kursen, för att få ytterligare studiepoäng. Idag var jag på en interjuv till ett dagis som ligger riktigt nära mitt campus, det tar kanske 10 minuter att gå dit. Vi pratade lite och så fyllde jag i en blankett. Allt gick fint och jag börjar på måndag kl.9! :) Jag kommer att vara i en grupp med 3-4-åringar och min främsta uppgift är att bara leka med dem och hjälpa dem med olika sysslor. Helt enkelt att UMGÅS med dem- och det är jag bra på, visst PAPPA? ;) Vi kom överens om att jag ska komma en gång i veckan, och det kommer att vara måndagar kl. 9-12. Sammanlagt ska jag samla ihop minst 24 timmar över hela terminen. Känns som att det kommer att bli kul och ett bra komplement för allt skoljobb.
 
En kul grej är också att jag faktiskt "känner" en av dem som jobbar där. Det är en vän till min värdmamma som jobbar där. Då jag bodde hos värdfamiljen träffade jag alltså Danielle, som hon heter, och hon sa direkt att jag borde göra praktiken på hennes dagis. Men det här var alltså första veckan jag var i USA, så allt var nytt och främmande, så jag mindes inte alls vilket dagis hon jobbade på. Jag bara valde ett dagis nära mitt campus från en lista vi fått. Och så idag då jag kom till dagiset för interjuvn såg jag henne där. Vilket sammanträffande! :)
 
Så här ser dagiset ut.
 
Småningom ska vi gå på middag och efteråt måste jag delta i ett informationstillfälle som handlar om praktiken. Kl. 21 ska ja gå på en konstutställning, eller något liknande på Pomona campus. En tjej som går psykologikursen med mig frågade efter lektionen idag om jag ville följa med henne och en av hennes vänner till eventet. Har faktiskt aldrig varit på en riktig konstutställning, så det ska bli intressant. Hoppas jag. :D Det var så snällt av henne att bjuda med mig, kunde ju inte tacka nej. :)
Onsdag 30.1.2014 00:15
 
Varje campus har en egen matsal, och vi kan välja fritt i vilken av dem vi vill äta. Ätandet här fungerar så att alla har en "mealplan" bestående av x antal färdigt betalade måltider per vecka. Jag har 16 betalade måltider per vecka (plus så kallade flexmoney, som jag kan använda för att betala eventuella övriga måltider med). Måndag-fredag serveras frukost, lunch och middag, medan det på lördag och söndag serveras brunch och middag.
 
Varje måltid är det buffé som gäller- du kan välja och vraka och äta&dricka hur mycket du vill. Vid frukosten kan man till exempel beställa en omelett med valfria ingredienser, det finns olika sorters flingor, yoghurt, vofflor, pannkaka, bagels, bröd, gröt m.m. Till lunch och middag finns det alltid en huvudrätt som oftast är någon form av kött, potatis och sås. Utöver huvudrätten så kan du dagligen beställa hamburgare/quesadillas/kycklingbröst o.s.v. från en grill, det finns alltid pomfritt, lökringar, pizza, självkomponerade gigantiska smörgåsar... Mycket av det som erbjuds är ganska onyttigt, men det finns också alltid sallad och frukt. Och självklart finns det flera olika sorters efterrätter- VARJE DAG, VARJE MÅLTID! Drycker som finns att välja mellan är vatten, mjölk, flera olika smaker av mineralvatten, flera olika sorters juice, flera olika sorters limsa, flera olika sorters kaffe och te. Typ allt jag kan komma på. Med tanke på vad som finns tillgängligt i matväg är det inte konstigt att många amerikaner är feta, måste jag säga!
 
En sak som är väldigt bra är att för en dollar får vi köpa en "green box", som vi kan använda till att ta med oss mat från matsalen. Tror att det egentligen är meningen att man ska använda den om man till exempel inte har tid att äta i matsalen, utan äter måltiden någon annanstans. Men vi har gjort så att vi först äter en måltid i matsalen och sen tar vi med oss till exempel lite frukt som vi kan äta som mellanmål. Ikväll fyllde jag faktiskt min greenbox med frukt som jag kan äta imorgonbitti, istället för att gå till matsalen för att äta frukost. Smart va!? Och en kväll i förra veckan tog flera av oss med sig pizza, som vi åt som nattmat efter att vi hade varit på en fest.
 
Morgondagens frukost
 
 
Måndag 27.1.2014 kl. 17.30
 
Nu har det gått en vecka sedan jag flyttade in i min dorm på campusområdet. Min roommate (som jag alltså delar rum med) och mina suitemates (som bor i rummet bredvid och som vi delar badrum med) är hur trevliga som helst. Jag börjar småningom känna mig hemmastadgad och hittar till mina klassrum och så vidare.
 
Jag har inte riktigt bestämt mig ännu exakt vilka kurser jag ska gå. En som jag säkert ska gå är en psykologikurs som heter Brain and Behavior och en annan kurs som handlar om den amerikanska kulturen ska jag också gå. Den sistnämnda kursen inkluderar också en liten praktik som går ut på att vi under den här terminen ska vara 25 h på något ställe i samhället och hjälpa till. Vi kan till exempel hjälpa till med läxläsning, vara på ett daghem eller ålderdomshem eller fungera som hjälpledare för någon klubb. Ikväll eller imrorgon ska jag titta närmare på de olika ställena. Det är egentligen den tredje kursen, Motivation and Addiction, som jag inte vet om jag ska gå eller inte. Vi hade första lektionen idag och jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den.. Vi har ingen textbok, utan istället ska vi läsa en massa artiklar, och bland annat presentera dessa artiklar och sedan ska alla andra argumentera emot den som presenterar och den som presenterar ska i sin tur försöka övertyga de andra om att det är en bra artikel. Det här låter inte riktigt som min grej.. Jag har läst artiklar heeela hösten på grund av kanden, så är ganska trött på dem. Plus att det är mycket annat skriftliga uppgifter och inlämningsarbeten. Den här kursen är på Pomona College*, som för tillfället är rankat som den nästbästa colleget i hela USA, så tror att kursen kommer att kräva en hel del tid. Men jag måste ännu fundera över hur jag ska göra.
 
*Pitzer College, där jag är inskriven, är en del av The Claremont Colleges, som består av 7 olika college. Alla dessa college är bredvid varandra och vi tillåts att välja kurser från alla dessa 7 colleges. Pomona är känt för att vara det mest krävande colleget och för att ha de mest krävande kurserna.
 
 Så här ser mitt rum, eller dorm som vi kallar det här, ut. Den vänstra sidan är min medan högra sidan av rummet är min roommate Annas. Det som är bra med att ha en amerikans roomate är att hon redan har dekorerat rummet och att jag kan låna saker av henne som jag inte tagit med mig från Finland.
 
 
Det som finns i rummet är alltså en byrå (som syns på föregånede bild), ett skrivbord och en säng. Vi var tvugna att köpa alla tillbehör själva, så som sängkläder, bordslampa, klädhängare...
 
Så här ser badrummet ut. I rummet rakt fram bor Kelsey och Rachel.
 
Nu ska jag gå äta middag och sedan måste jag tyvärr do some homework. Men vet ni? En del av oss utbyesstudenter, gissar att vi blir ca 15 pers, ska spendera inkommande helg i Las Vegas!!! :D